Vytiahnuté z herbára: Baza čierna

bazovy kvet

 

Aj keď je baza všeobecne známy krík, často stretávam ľudí, ktorí ani netušia, aká je pre nás prínosná. Najčastejšie rastie popri plotoch, na rumoviskách a na opustených miestach, zrejme aj preto je považovaná za burinu. V záhrade však okrem príjemného chládku poskytuje úžitok dvakrát do roka, v podobe kvetov a plodov.

 

 

Čo zbierať

Kvety začínajú kvitnúť v máji, a kvitnú až do júla. Môžete z nich pripraviť sirup, nápoj, pridať do zmrzlín a ovocných dezertov,  alebo nasušiť.  Plody sa zberajú len úplne zrelé, čierne. Okrem klasických zaváranín a sirupu si z nich môžete urobiť aj likér alebo víno. Ak sa používaniu bylín venujete vo väčšej miere, využitie majú aj listy, kôra a koreň.

bazove plody kvety

z bielych kvetov čierne plody

Bazový kvet

Kvety sa zbierajú na začiatku kvitnutia, keď v strede ešte nie sú úplne rozvité. Spracúvajú sa čerstvé, alebo sa sušia so stonkami, či bez. Zo sušeného bazového kvetu sa pripravuje zápar. Ako čaj je vynikajúci pri chorobách z prechladnutia a horúčke, je močopudný, vyvoláva potenie.

Pri prvých príznakoch prechladnutia môžete vyskúšať zmes z rovnakého dielu kvetov bazy čiernej, mäty piepornej a myšieho chvosta. 1 a ½  ČL zmesi zalejte šálkou vriacej vody. Po 20 minútach lúhovania preceďte a pridajte 1 ČL medu a ¼ ČL papriky.

 

bazovy zapar

Zápar je vynikajúci aj ako pleťová voda s rozjasňujúcim účinkom na pokožku tváre, alebo ako prísada do vaňového kúpeľa. Zosvetľuje pehy a škvrny na pokožke, a utišuje popáleniny od slnka. Pri nádche ho môžete použiť na vyplachovanie nosa.

Na prípravu osviežujúcich  nápojov a sirupov sa kvety bazy kombinujú s citrónom. Veľmi chutné sú bazové kvety obalené v sladkom cestíčku (palacinkovom ceste) a vysmažené.

 

Plody bazy

Bobule bez stoniek môžete sušiť, mraziť, variť z nich sirup, likér,  kompót, marmeládu, želatínu, zaliať ich vínom, pridávať do jedál, aj do sušienok.  Surové nie sú vhodné na priamu konzumáciu, prípadne len v malom množstve, lebo preháňajú. Sušené plody proti hnačke pomáhajú. Bazová šťava v akejkoľvek podobe je vynikajúcim liekom na reumatizmus, utíšenie bolestí nervového pôvodu, pomáha pri zápale nervov, aj pri migréne.

liker z bazy

Bazový lekvár môžete pripraviť klasickým spôsobom iba s cukrom, prípadne pridať citrónovú šťavu, škoricu, klinčeky, rum. Bazové plody majú veľmi zaujímavú chuť, ktorá nie každému vyhovuje, preto sa zvyknú kombinovať aj s jabĺčkami. Aj do jablčných džemov a detskej výživy môžete pridať bobule bazy, zvýraznia chuť a pridajú farbu. Jednoduchú zaváraninu na zimu si pripravíte, keď presypete bazové bobule v pohárikoch cukrom, uzavriete a sterilizujete.

Bazový likér je veľmi chutný a liečivý. Základnú verziu si vyrobíte z bobúľ, cukru, vody a rumu, prípadne na dochutenie môžete použiť aj griotkovú esenciu, alebo napríklad kávu.

Listy a kôra z bazy

Listy sa zberajú so stopkami, keď začínajú nadobúdať svoj tvar. Môžu sa použiť ako zábal na telo pri dne. Tiež sa využívajú ako prírodné bylinkové farbivo, rovnako aj bobule. Odvar z kôry pôsobí ako laxatívum, má využitie aj ako obklad na popáleniny.

Nemáte čas babrať sa s výrobou medecíny? Vyskúšajte verziu pre zaneprázdnených

Bobule postupne navrstvite do päťlitrových fliaš, presýpajte cukrom, nemiešajte. Vrch posypte cukrom,  fľašu prekryte celofánom a zaviažte. Uložte do tmy na 2-3 mesiace. Potom vzniknutú šťavu nechajte prekvapkať cez plátno, zmiešajte s rumom alebo kvalitnou pálenkou v pomere  na ½ l šťavy 2 dcl alkoholu. Nalejte do fliaš a skladujte v chlade. Užívajte 14 dní ½ dcl denne, 14 dní pauza. Šťava lieči bolesti kĺbov, reumu, zaháňa únavu, pomáha pri chrípke. Namiesto bazových bobúľ sa môže použiť čierne ríbezle.

Spojte príjemné s užitočným

Neváhajte a využite dary, ktoré Príroda ponúka. Baza je stále nedocenenou rastlinou aj napriek tomu, že je dostupná vo veľkom množstve všade naokolo. Práve teraz nádherne voňavo kvitne, urobte si výlet spojený so zberom kvetov. A na jeseň, keď listy začnú opadávať, a na kríkoch budú ovísať strapce plodov, vyrazte s košíkom do prírody opäť. Niet nad domáci, vlastnými rukami pripravený likér, ktorý chutí naozaj mimoriadne. Najmä v horúcom čaji, počas zimných večerov.

Zdroje

Pridaj komentár