Čerešničky, čerešne..štedrý dar prírody

Snáď ani niet ovocia, ktoré by bolo viac ospevované v ľudových piesňach. Či už sa išlo na ne, alebo z nich, alebo sa niečo udialo medzitým, čerešne jednoducho patria k folklóru, aj keď nie sú pôvodom z našich končín, údajne pochádzajú z Ázie. Výpravy na čerešne  –  najčastejšie susedove – majú svoje pevné miesto v spomienkach starších generácií.

Mohutné čerešne sú ozdobou záhrady, obrovská koruna poskytuje tieň a oddych pre telo, preto sú lavičky pod čerešňou oázou počas horúcich dní. Čerešní existuje množstvo odrôd. Môžu dosiahnuť výšku až 30 metrov  a dožiť sa aj 300 rokov. Drevo je veľmi vyhľadávané výrobcami nábytku a remeselníkmi.

My sme už spásli jednu skorú čerešňu, druhá – mladučká nám poskytla ochutnávku tiež, a práve teraz -začiatkom júna- čakáme na dozretie plodov na tretej. Niekoľko týždňov sú čerstvé čerešne súčasťou nášho jedálnička, pozreli sme sa teda zblízka na tento úžasný dar od matky Prírody.

Čerešne otvárajú zaváraciu sezónu

Tým, že rodia už v máji, dávajú čerešne prvú veľkú úrodu ovocia v roku. Gazdinky natešene pripravia poličky v špajzi na príchod nových zásob na zimu, a sezóna zavárania, nakladania, varenia a odšťavovania sa môže začať.

Čerešne sa jedia surové alebo kandizované, naložené v liehu, či vo forme marmelády a omáčok. Môžete ich zavárať v sirupe, vhodiť do múčnikov, ovocných nákypov, do mliečnej ryže, sladkej omelety, dať zamraziť alebo si vyrobiť víno. Veľmi chutné sú v kombinácii s tvarohom (aj v štrúdli), makom, jogurtom, aj ako studená polievka, v zime spomíname na leto s čerešňovým kompótom v ruke. Z višní sa vyrába likér maraskíno.

Čerešne ako liek

Čerešne majú málo kalórií a sú dobrým zdrojom draslíka. Obsahujú veľa vitamínu C, kyseliny listovej , železa a vápnika. Kyslé amarelky majú vysoký obsah vitamínu A. Sú plné protizápalových, antioxidačných a protirakovinových zložiek, znižujú hladinu kyseliny močovej v krvi. Majú čistiace účinky na telo, sú močopudné a môžu pôsobiť laxatívne(najmä ak  sa po zjedení čerešní napijete vody 😀 ), čím sa radia medzi ovocie odporúčané do redukčnej diéty. Zároveň omladzujú. Čerešňová kúra upraví trávenie a detoxikuje organizmus. Čerešne viažu na seba škodliviny, ktoré môže organizmus vylúčiť. Počas sezóny skonzumujte denne aspoň 250g čerešní.

V bylinkárstve sa po vysušení v tieni  využívajú stopky plodov, kvety, listy, aj zrelé plody. Odvar zo stopiek je prospešný pri liečbe dny, obezity a artritídy, ak ste leniví variť si odvar, môžete si stopky naložiť do vína. Listy a kvety sú súčasťou čajových zmesí na reguláciu aktivity čriev. Čerešňové kôstky môžete vyumývať, usušiť a vložiť do vrecúška, ktoré budete používať na nahrievanie bolestivých miest na tele.

 

Spôsoby spracovania

Najrozšírenejším spracovaním čerešní je kompót. Chutná príloha k hlavnému jedlu, zákusku, pudingu, alebo len tak, samotný – pohár s kompótom v jednej ruke a lyžica v druhej. Vyskúšajte však aj iné verzie. Môžeme odporučiť zamrazené vykôstkované čerešne – v zime do múčnikov vynikajúce. Džem z čerešní  nemá až takú výraznú chuť, ideálne je primiešať k nemu buď višne, alebo nejaké iné drobné ovocie. Tak isto aj do vína, či likéru. Môžete ich aj odšťaviť, alebo uvariť sirup. Alebo ich len jednoducho rozmixujte, nalejte na plech vyložený papierom alebo podložkou na pečenie a sušte v rúre s prestávkami dva-tri dni. Usušený plát pokrájajte a skladujte v suchu.

Čerešne naložené v rume vám vydržia aj niekoľko rokov. Nakladajte ich samotné, alebo v kombinácii s iným ovocím. Ak si chcete vyrobiť klasický rumový pohár, pripravte si veľký pohár, postupne doň pridávajte ovocie počas celého roka, vždy ho zasypte cukrom a prelejte rumom. V zime do čaju, k dezertu – akoby ste našli 🙂  . Je to taká jednoduchšia verzia v súčasnosti znovuobjaveného a obľúbeného pečeného čaju.

 

Zbiera celá rodina

Keď stará mama oznámi, že treba prísť na čerešne, berú sa košíky, rebríky a šup, na strom. Ak máte doma deti ktoré  nebavia podobné aktivity, skúste vymyslieť niečo zábavné. Napríklad súťaž, kto najďalej zapľuje kôstku.

Čerešne môžeme naozaj nazývať darom. Uzdravujú nám telo, a sú súčasťou rodinných a priateľských stretnutí vo forme chuťových zážitkov.

Už je jasné, prečo sa  niečo výnimočné, darček, bonus nazýva čerešničkou na torte.

 

 

Zdroje

Pridaj komentár